2014. augusztus 6., szerda

DIY Play-Doh

Ugyan melyik gyerek ne szeretne gyurmázni? Főleg puha (de nem ragacsos!), jól gyúrható, könnyen kezelhető, szép és színes gyurmákkal. Barnus imád, de sajnos a Play-doh gyurma nagyon drága, valószínűleg a jó minősége miatt, mert igaz, ami igaz, sokáig nem szárad ki és puha marad, az illata is jó, gyúrni is könnyű. Tényleg szuper és élvezetes vele a játék, csak 400 Ft egy tégely és nem mindig őszinte a mosolyom, ha a színek összekeverednek vagy kiszárad... Viszont nálunk a gyurmázás egy fél délelőttös vagy délutános program is lehet, 1,5-2 órát simán eljátszunk vele, én is imádom, na. :-)

Erre kerestem és találtam nagyon jó megoldást ezen a blogon. Biztos mindenki emlékszik még az ovis só-liszt gyurmázásokra, hát ez nem az, szóval az összetevők senkit ne tévesszenek meg. 

Nagyon egyszerű munka elkészíteni, garantáltan minden van hozzá otthon (talán a citromsav kicsit problémás lehet, de könnyű beszerezni, ha valakinek nem lenne) és 10 perces munka után jöhet a közös játék! :-)

Az előállítási költség körülbelül 200 Ft körül mozog adagonként. 


A recept a következő:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg só
- 2 mokkáskanál citromsav
- 3 dl víz
- 1 ek. étolaj

A vizet és az olajat öntsük egy lábosba és kezdjük el melegíteni, addig amíg gyöngyözni kezd. Ezalatt a szárazanyagot össze kell keverni egy tálba. Amikor gyöngyözik a vizes olajos keverék gyorsan hozzáöntjük a száraz anyagot, fakanállal vagy spatulával 3-4-szer megkeverjük és szilikon lapra öntjük. Még melegen átgyúrjuk és ha szeretnénk ételfestékkel színezzük. Színezés előtt érdemes gumikesztyűt húzni, de 2-3 nap alatt a legmakacsabb ételfesték is lekopik. :-) 


Az eredeti recept szerint hűtőben kell tárolni légmentesen. Én kiürült play-doh dobozokba és kis ételtároló dobozokba raktam, de nincs a hűtőben és semmi baja. Elvileg 4-6 hónapig használható. 3-4 nap alatt ki is szárad a levegőn, amit készítünk belőle, de a színe halványabb lesz és kicsit kiül a só. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése