Erre kerestem és találtam nagyon jó megoldást ezen a blogon. Biztos mindenki emlékszik még az ovis só-liszt gyurmázásokra, hát ez nem az, szóval az összetevők senkit ne tévesszenek meg.
Nagyon egyszerű munka elkészíteni, garantáltan minden van hozzá otthon (talán a citromsav kicsit problémás lehet, de könnyű beszerezni, ha valakinek nem lenne) és 10 perces munka után jöhet a közös játék! :-)
Az előállítási költség körülbelül 200 Ft körül mozog adagonként.
A recept a következő:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg só
- 2 mokkáskanál citromsav
- 3 dl víz
- 1 ek. étolaj
A vizet és az olajat öntsük egy lábosba és kezdjük el melegíteni, addig amíg gyöngyözni kezd. Ezalatt a szárazanyagot össze kell keverni egy tálba. Amikor gyöngyözik a vizes olajos keverék gyorsan hozzáöntjük a száraz anyagot, fakanállal vagy spatulával 3-4-szer megkeverjük és szilikon lapra öntjük. Még melegen átgyúrjuk és ha szeretnénk ételfestékkel színezzük. Színezés előtt érdemes gumikesztyűt húzni, de 2-3 nap alatt a legmakacsabb ételfesték is lekopik. :-)
Az eredeti recept szerint hűtőben kell tárolni légmentesen. Én kiürült play-doh dobozokba és kis ételtároló dobozokba raktam, de nincs a hűtőben és semmi baja. Elvileg 4-6 hónapig használható. 3-4 nap alatt ki is szárad a levegőn, amit készítünk belőle, de a színe halványabb lesz és kicsit kiül a só.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése